Ahdistuneisuus
Erityisherkkyys ei aiheuta ihmisessä haavoittuvaisuutta, mutta se herkistää kasvu- ja toimintaympäristön vaikutukselle (differential susceptibility). Eli erityisherkkä reagoi keskimääräistä herkemmin niin positiiviseen (hyväksyvä, tarpeita tukeva) kuin negatiiviseen (tuomitseva, haastava) ympäristöön tai olosuhteisiin. Pakottautuminen käyttäytymään pitkäaikaisesti oman persoonallisuustyypin vastaisesti tai eläminen tarpeilleen sopimattomassa ympäristössä on hyvin stressaavaa ja altistaa mm. loppuunpalamiselle, ahdistuneisuudelle ja paniikkioireille.
Ahdistuneisuusoireissa on paljon samoja tuntemuksia kuin mitä me erityisherkät koemme ylikuormitustilassa ilman, että kärsimme ahdistuneisuushäiriöstä. Tämä ei kuitenkaan poissulje ahdistuneisuushäiriötä:
Ote sivulta Yli- ja alivireydestä:
Ylivireisyyttä, ahdistuneisuutta vai molempia?
Erityisherkän hermojärjestelmä ja keho saattavat olla lähes jatkuvassa hälytystilassa aistiärsykekuormituksesta johtuen. Ahdistuneisuusoireissa on paljon samoja tuntemuksia kuin mitä me erityisherkät koemme ylikuormitustilassa ilman, että kärsimme ahdistuneisuushäiriöstä. Ahdistuneisuusoireet tai vastaavat tuntemukset voivat siis joskus tai jollakulla johtua aistiylikuormittumisesta ja ylivireisyyden aiheuttamasta jännittyneisyydestä, eivät esimerkiksi murehtimisesta, huolehtimisesta tai sosiaalisten tilanteiden pelosta, joiden yleensä oletetaan olevan ahdistuneisuuden taustalla.
Erityisherkkä on voinut elää koko elämänsä ylivireisen jännittyneenä ja ahdistuneena, eikä siten edes tiedosta niiden vaikutusta olotilaansa tai osaa kuvitella millaista on elämä ilman kehon jännittyneisyyttä tai mielen ahdistustilaa.
Tämän vuoksi herkkä ihminen tarvitsee tavanomaista enemmän keinoja, joilla voi rauhoittaa ja jäsentää olotilaansa ja palauttaa tasapainon kokemusta. Hengityksestä voi tällöin tulla herkälle tärkeä itsesäätelyapu.
Minna Martin: Herkkyys ja hengitys: Herkkyys ja viriäminen
Elaine Aronin haastattelu Global Stress Summit, 2018: Stress Sensitivity and Vantage Plasticity (32:00)
Haastattelussa Elaine Aron mainitsee, kuinka ylivireys ja ahdistuneisuus menevät erityisherkillä usein sekaisin, vaikka kyseessä on eri asia. Sen sijaan Aron yhdistää ujouden (häpeän pelko sosiaalisissa tilanteissa) ja ahdistuneisuuden. Hän kertoo esimerkkinä kuinka hänen erityisherkät poikansa olivat koulun aloituspäivänä monella tavalla ärsykkeisessä tilanteessa vetäytyneet sivummalle, jolloin opettaja oli tullut kyselemään pojilta, ovatko he ujoja. Tällä tavalla lapsille/nuorille opetetaan käsitys, että yliviretila olisi ujoutta ja ujous tuntuu kehossa ahdistuneisuuden kokemuksena. Oireet ja tuntemukset voivat kuitenkin johtua nimenomaan ylivireydestä, ei sosiaalisten tilanteiden pelosta johtuvasta ahdistuneisuudesta.
Yliviretila muistuttaa lähes täsmälleen ahdistuneisuutta, mutta helpottaa usein nopeasti, mikäli ylivirettä aiheuttavasta paikasta tai tilanteesta pääsee poistumaan ennen kuin ylivire kuormittaa kehoa liikaa.
Ahdistuneisuusoireita
Alla lista eri lähteissä eteen tulleita ahdistusoireita - positiivista tässäkin se, että tiedostaminen on alku paremmalle tielle.
HUOM. Ahdistuneisuutta voi oireiden perusteella epäillä sen jälkeen, kun samanlaisia oireita aiheuttavat sairaudet on lääketieteellisesti suljettu pois.
Fyysisiä ahdistusoireita voivat olla esim.
-
hengästyminen, hengitysvaikeus
-
pulssin kiihtyminen/hidastuminen, rytmihäiriöt
-
rintakipu
-
pyörrytyksen, huimauksen tai heikotuksen tunne
-
flunssan kaltaiset oireet
-
jännittyneisyys
-
vääristynyt tai epätarkka näkö
-
kuulohäiriöt
-
kipeät tai arat silmät
-
lisääntynyt herkistyminen valolle, äänille, kosketukselle tai hajuille
-
löysä vatsa=nopea tyhjennys
-
ruuansulatushäiriöt, närästys, ummetus, ripuli
-
pala kurkussa, nielemisvaikeus
-
kalpeneminen
-
normaalia voimakkaampi hikoilu
-
tärinä tai vapina (näkyvästi tai sisäisesti)
-
kipu tai tunnottomuus päässä, kasvoissa, niskassa tai olkapäissä
-
kipu kasvoissa tai leuassa (muistuttaa hammassärkyä)
-
päänsärky tai puristuksen tunne pään ympärillä
-
voimattomuuden tai pistelyn tunne raajoissa
-
sähköiskutuntemukset kehossa
-
suun kuivuminen
-
hormonihäiriöt
-
virtsatulehduksen oireet
-
iho-oireet
Psyykkisiä ahdistusoireita voivat olla esim.
-
unettomuus
-
painajaiset
-
seksuaalinen haluttomuus
-
ylivireys, ylivilkkaus
-
vihamielisyys, aggressio
-
tunne-elämän köyhtyminen (mikään ei tunnu miltään)
-
pelot, fobiat
-
aukean paikan kammo (torikammo) - voi muuttua minkä tahansa kodin ulkopuolisen ympäristön välttämiseksi > eristäytyminen
-
koulupelko
-
oksentamisen pelko
-
kuolemanpelko
-
sairauden, lääkärin, sairaalan pelko
-
hulluksi tulemisen pelko
-
kontrollin menettämisen pelko
-
-
lisääntynyt masentuneisuus, itsemurha-ajatukset
-
hallusinaatiot
-
voimakas seksuaalisten tunteiden lisääntyminen
-
sopimattomat ajatukset
-
epätodellisuuden tunteet (derealization, depersonalization)
Asiaa ahdistuneisuushäiriöstä
Ahdistusoirekysely
Karita Palomaki: Trauman monet kasvot
Yle Aamu-tv, Juhani Mattila: Jännitä rauhassa
HSP Health: Our High Sensitivity: Both A Gift and Vulnerability to Anxiety
Highly Sensitive and Creative: Sensitive to anxiety and depression
The New York Times: Searching the Brain for the Roots of Fear
Anxiety Relief Solutions: The Evolution of Anxiety
Anxiety Relief Solutions: Anxiety and the Amygdala
Helpotusta ahdistuneisuuteen
Ahdistuneisuus johtuu yksinkertaistetusti siitä, että emme tietoisesti tai tiedostamatta elä tässä hetkessä, vaan huolehdimme tulevaa tai murehdimme menneitä. Käsittelemme päässämme noin 60 000 ajatusta vuorokaudessa. Näistä 90% on samoja ajatuksia, joita käsittelimme edellisenä päivänä ja suurin osa niistä on negatiivisia menneisyyteen tai tulevaisuuteen liittyviä murheita. Tietoisia ajatuksia on vain 2 - 4%, lopusta prosessoinnista huolehtii alitajunta. Aivot/alitajunta ei osaa erottaa todellista tapahtumaa siitä, että vain ajattelemme tilannetta tai tapahtumaa (tietoisesti tai tiedostamatta). Hyvä todiste tästä on painajaisunet, joihin keho reagoi aivan kuin olisimme oikeasti unessa nähdyssä tilanteessa. Tästä syystä ajatuksilla, asenteella, reaktioillamme ja ympäristöllämme (mitä näemme, koemme) on suuri merkitys mielen tyyneyteen tai rauhattomuuteen sekä kehon reaktioihin - pidemmällä tähtäimellä esim. ahdistuneisuuteen ja immuunipuolustukseemme solutasolla asti. (lähde: Jeremy Bennett, http://www.jeremybennett.ca/)
Ahdistuneisuushäiriö on erittäin yleinen ja koko ajan etenkin länsimaissa lisääntyvä oireisto. Markkinoille on tullut lääkehoidon lisäksi myös useita ahdistuksen hoitoon kehitettyjä menetelmiä. Itselleni tuttuja ovat mm. Mielenterveystalon yleistyneen ahdistuneisuushäiriön nettiterapia, Linden Method sekä Fear and Anxiety Solution. Ahdistusoireiden helpottamisessa hyviä kokemuksia on saatu myös mm. EFT:stä ja mindfulnessista.
Ravitsemuksella voi olla hyvinkin suuri merkitys ahdistusoireiden voimakkuuteen. Lisää aiheesta sivuston RAVINTO-osassa.
Mielenterveystalo.fi: Ahdistuksen omahoito ja Yleistyneen ahdistuneisuushäiriön nettiterapia (jälkimmäinen vaatii lääkärin lähetteen)
Sivustolla on perustietoa ahdistuneisuudesta sekä harjoituksia, joiden avulla voi tunnistaa ja muuttaa ajattelumalleja, jotka aiheuttavat liiallista huolehtimista tai murehtimista. Harjoituksista onkin hyötyä mm. ajatusmyllyn pysäyttämiseen.
Varsinaisesti aistikuormituksen aiheuttaman stressitilan synnyttämään ahdistuneisuuteen nämä ohjelmat eivät paneudu.
Sivustolla avoin omahoito-ohjelma myös mm. paniikin hoitoon sekä ilmaiseksi kuunneltavia ja ladattavia mindfulness-harjoitteita.
Mielenterveystalo.fi: Ahdistuksen omahoito
Friedemann Schaub: The Fear and Anxiety Solution
Schaub kiinnostui kardiologina stressin ja ahdistustuneisuushäiriöiden vaikutuksesta mm. sydänterveyteen. Hän on siirtynyt perinteisen lääketieteen mallin mukaisesta kapeasta erikoisosaamisesta ihmisten kokonaisvaltaiseen hoitoon. Schaub lähestyy ahdistuneisuutta kunkin henkilökohtaisten taustojen kautta, ja ahdistuksen perimmäisiä aiheuttajia etsitään ja työstetään erilaisten harjoitusten avulla. Kirjan lisäksi on saatavilla audioCD-paketti, jossa käydään läpi kirjan pääkohdat harjoituksineen - CD-levyillä on myös ohjattuja harjoituksia (NLP yms.). Schaubin menetelmä on mielestäni herkälle sopiva, lempeä ja ymmärtävä lähestymistapa pureutua ahdistuksen syihin ja niiden eliminointiin.
Friedemann Schaub on ihastuttavan miellyttävä persoona, ja hän lähetti meille varta vasten viestin.
Friedemann Schaubin Youtube-kanava
Friedemann Schaub: Alitajunnan voima (kirja, The Fear and Anxiety Solution. Harjoitus-CD:t vain englanninkielisinä).
Mindfulness
Mindfulness- eli tietoisen läsnäolon harjoituksilla voi lisätä rentoutta ja stressinhallintaa ja siten vähentää ahdistusoireita. Jo muutaman päivän säännöllinen mindfulness-harjoitteiden tekeminen vaikuttaa positiivisesti. Netistä löytyy lukuisia harjoitteita äänitteinä, nettikursseja jne. Menetelmään tutustumiseksi kannattaa joko lukea kirjallisuutta tai osallistua kurssille.
Suositeltava kirja: Williams, Teasdale, Segalo & Kabat-Zinn: Mielekkäästi irti masennuksesta (+CD), Tietoisen läsnäolon menetelmä. Kirja sisältää hyvän kuvauksen mindfulnessista menetelmänä sekä 8-viikkoisen harjoitusohjelman. Menetelmäkuvaus ja harjoitusohjelma eivät ole sidoksissa masennuksen hoitoon vaan johdattelevat harjoitteiden ottamiseksi osaksi jokapäiväistä elämää.
Olen kerännyt mindfulnessiin liittyviä linkkejä sivulle Voimaantuminen: Lempeästä terapiasta ja itsehoidosta.
EFT (Emotional Freedom Technique) ahdistuksen hoidossa
EFT eli tunteiden vapauttamistekniikkaa kuvataan usein sormenpäillä tehtäväksi akupunktioksi. EFT:llä on saatu hyviä hoitotuloksia mm. ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Sopii myös itsehoitomenetelmäksi.
Hengitysharjoitukset ahdistuksen helpottamiseen
Ks. osa Voimaantuminen: Hengitys ja Ensiapua
Jooga
"Mieli lepää liikkeessä: alakuloiselle sopivat taaksetaivutukset, ahdistuneelle eteentaivutukset."
https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000008854354.html
Muuta aiheeseen liittyvää
Edmund J. Bourne: Vapaaksi ahdistuksesta - Työkirja paniikista ja peloista kärsiville (kirja)
Kattava kirja harjoituksineen, suosittelen.
Ralph Smart, Infinite Waters: How to Stop Worrying, Think Less and Live More (Dealing with Panic Attacks & Anxiety) (Youtube)
Ralph Smart puhuu viisaita, vaikka yli-innostunut tyyli saattaa aluksi hämmentää. Kannattaa katsoa myös muita Infinite Waters -videoita.
UCTV: How Your Brain Can Turn Anxiety into Calmness (Youtube)
Physician, author, speaker, researcher, and consultant Martin L. Rossman, MD, discusses how to use the power of the healing mind to reduce stress and anxiety, relieve pain, change lifestyle habits, and live with more wellness.
Jeremy Bennett has become one of Canada’s most prolific experts and speakers on mental health, particularly anxiety and depression. Jeremy also knows the strength of the human mind and the ability to overcome mental illness. By using the techniques and living the lifestyle he now teaches, he overcame what doctors told him he could not.
Infograafi ahdistusoireista, vaikutuksista kehoon http://www.healthline.com/health/anxiety/effects-on-body
< SIVULLE Erityisherkkyys ja itsetuntemuksen lisääminen