top of page

VOIMAANTUMINEN > Hengityksestä

Hengityksestä


"Hengitystä harjoittamalla voidaan parantaa mielialaa ja torjua monia epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten rintakipuja, hengenahdistuksen tunnetta, sydämentykytystä, pistelyn tunnetta sormissa ja hämmentyneisyyden tunnetta.

Psykologi ja psykoterapeutti Minna Martin kouluttaa työkseen ihmisiä hengittämään. Hän painottaa nimenomaan uloshengityksen merkitystä ja vielä tärkeämpänä sen jälkeistä pientä taukoa. - Se hetki, kun ei hengitetä, on kuin lepo tai loma, hän painottaa.

Omalla hengityksellä voi rauhoittaa paitsi omaa oloa, myös toista ihmistä. Ihmiset peilaavat huomaamattaan toisten tunnetiloja, muun muassa sitä, miten toiset hengittävät. Kiihtynyt ihminen saa muutkin kiihtymään, rauhallisesti hengittävä levittää ympärilleen sanomaa siitä, että ei ole mitään hätää."  (www.ess.fi)

 

Minna Martin, vieraskynäkirjoitukset (sis. myös hengitysharjoituksia): Herkkyys ja hengitys 1-3

Lapset kertovat miltä hankalat tunteet tuntuvat kehossa ja kuinka oloa voi helpottaa hengityksen avulla: Just breathe (YouTube)

Hengityskoulu (YouTube)

Hengittävä mieli: Psykofyysinen hengitysterapia

Hengitätkö sinäkin suun kautta? Miksi se ei kannata

 

 

Helppoja hengitysharjoituksia

 

Yliviretilassa ja ahdistuneena hengitys muuttuu pinnalliseksi ja nopeaksi, joka taas lisää tai ylläpitää ahdistuneisuutta ja rauhattomuuden tunnetta. Tietoisella hengittämisellä aktivoidaan parasympaattista hermostoa ja siten autetaan sekä mieltä että kehoa rauhoittumaan.

Hengitysharjoituksia on erilaisia, kokeilemalla löydät itsellesi sopivan. Parhaat tulokset saat säännöllisellä harjoittelulla (muutama minuutti päivässä), mutta tietoista hengitystä voit käyttää myös akuuteissa tilanteissa. Oma suosikkini on 4-7-8 -hengitys, joka mm. tehoaa nopeasti ahdistuneisuuteen, tasaa sykettä ja auttaa nukahtamaan uudestaan, jos yöllä herää keho tai mieli ylivireisenä.

 

4-7-8 (Andrew Weil)

Helppo, mm. ahdistusta lievittävä hengitysharjoitus (YouTube):

  • hengitä nenän kautta sisään laskien neljään,

  • pidätä hengitystä laskien seitsemään,

  • hengitä suun kautta ulos laskien kahdeksaan.

Toista neljä kertaa. Tee harjoitus säännöllisesti vähintään kaksi kertaa päivässä.

Katso tarkemmat ohjeet videolta.

 

Butyeko-hengitys

Rauhoittava hengitysharjoitus (YouTube). Mia Jokinivan ohje rauhoittavasta hengityksestä.

 

 

 

 

 

< SIVULLE Voimaantuminen

bottom of page