VOIMAANTUMINEN > Lempeästä liikunnasta
Lempeästä liikunnasta
Erityisherkillä sopiva aktivaatiotaso ja liikunnan tai muiden harrastusten sopiva intensiteetti vaihtelee tavallista enemmän erilaisissa elämäntilanteissa tai tietyn hetken kuormittumisasteen mukaan. Jokaisella on myös omanlaisensa adrenaliinimetabolia sekä mielihyvähormonituotanto.
Erityisherkkä voi reagoida fyysiseen rasitukseen eri tavalla kuin normiherkkä. Liikkuminen ja lepääminen tulisikin tehdä kehon todellisia tarpeita kuunnellen, ei pelkästään treeniohjelmaa sokeasti seuraten tai toisaalta itseään liiallisesti suojaten. Keho tottuu helposti niin liialliseen tai liian kovaan treenaamiseen (ylikunto) kuin liikkumattomuuteenkin (alivire).
Liikkumisen pitää tukea hyvinvointia alentamalla stressiä ja ylivirettä – ei lisäämällä niitä. Itselle sopiva liikunta voikin löytyä lempeämmistä lajeista ja hyötyliikunnasta.
Asahi, taichi, qikung
Asahi on kehotietoisuusharjoittelua, jonka liikesarjat muistuttavat taichi- ja qikung-liikkeitä. Asahi onkin suomalaisten kehittäjiensä mukaan yhdistelmä itämaisesta ja länsimaisesta terveysliikunnasta.
"Hidas liike ja liikesarjan oppiminen luovat tilaa tiedostaa, miltä itsessä tuntuu ja miten omassa kehossa olemisen kokee. Harjoitteissa keskitytään havainnoimaan esimerkiksi hyvää kehon pystylinjausta (selän asentoa) ja juurtumista alustalle. Harjoituksen myötä kehittyy kyky korjata asentojaan työtä tehdessä ja käyttää lihasvoimaa tarkoituksenmukaisesti." (Nia Finland)
Asahi-liikesarja (Youtube)
Jooga, naurujooga, laulujooga
Joogaharrastusta aloittaessa kannattaa tutustua joogan eri lajeihin ja valita niistä itselleen sopiva. Sinänsä lempeältä ja rauhalliselta näyttävä harjoittelu vaikuttaa kuitenkin voimakkaasti, joten joogakin voi aiheuttaa ylivireyttä. Hyvin yleistävänä ohjeena sanotaan taaksetaivutusten aktivoivan sympaattista hermostoa (ylivireys), eteentaivutukset puolestaan rauhoittavat aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Joogasaleilta tai joogaohjaajilta kannattaa kysyä myös erityisesti herkälle sovellettuja joogatunteja.
Perinteisten joogalajien lisäksi on tarjolla myös mm. naurujoogaa ja laulujoogaa. Ainakin Helsingissä on kokoontunut erityisherkille räätälöity naurujoogaryhmä.
Ohjattu jooganidra (Youtube, äänite)
Reaaliaikaisia jooga-, pilates-, syvävenyttely- ja kahvakuulatunteja netissä: https://fi.yogaia.com
Yoga for Healthy Aging -facebook-sivu
Tanssi
Tanssi on jo sellaisenaan meditatiivista läsnäoloa hetkessä ja tanssia voi yksin, yhdessä, parittain, riveittäin, joukoittain. Tanssilajeja löytyy lukematon määrä, myös meditatiivisia.
Misty Tripoli, YouTube-kanava: Body Groove
Nia-tanssi "Nia on ihastuttava monipuolinen yhdistelmälaji, jossa on vaikutteita tanssilajeista (Jazztanssi, Moderni tanssi ja Duncan tanssi), kamppailulajeista (Taekwondo, Aikido ja Tai Chi) ja rentoutustekniikoista (Yoga, Feldenkreis ja Alexander-tekniikka). Nia on lyhenne sanoista Neuromuscular Integrative Action." (www.shaolin.fi)
The Nia Technique (Youtube)