top of page

Voiko omaa elämää muotoilla onnellisemmaksi?

Olen kuluneen vuoden aikana tehnyt tutkimusta onnellisuudesta ja onnellisemman elämän muotoilusta. Taustaltani olen siis palvelu- ja liiketoimintamuotoilija, ja työssäni autan yrityksiä luomaan parempia palveluja, prosesseja ja brändejä ymmärtämällä syvällisesti ihmisten tarpeita ja tunteita. Tästä heräsi ajatus: voisiko muotoilun periaatteita hyödyntämällä kehittää myös omaa elämää? Voisiko muotoiluajattelu auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan toimivampaa arkea, merkityksellisempiä kokemuksia ja ylipäätään henkilökohtaista hyvinvointia? Voisiko omaa elämää muotoilla onnellisemmaksi?

 

Onnellisuuden moniulotteinen määritelmä


Onnellisuus on hyvin subjektiivinen tunne ja vaikeasti määriteltävä ilmiö, joka voi tarkoittaa hyvää oloa ja iloa, mutta myös syvempää tyytyväisyyttä, kun elämä tuntuu merkitykselliseltä. Onnellisuuden voi nähdä positiivisten tunteiden runsautena ja negatiivisten tunteiden vähäisyytenä, kukoistamisena tai arvopohjaisena onnellisuutena, joka tulee sisältämme ja perustuu tarpeisiimme ja arvoihimme. Mitä enemmän täytämme näitä tarpeita, sitä onnellisempia voimme olla. Arkipuheessa onnellisuudella viitataan kuitenkin usein subjektiivisen hyvinvoinnin käsitteeseen, joka on myös tieteellisen tutkimuksen laajalti tunnustama näkemys onnellisuudesta.


Ed Dienerin 80-luvulla kehittämä subjektiivisen hyvinvoinnin testi muuttaa onnellisuuden käsitteen tieteellisesti mitattavaksi jakamalla sen kolmeen pääkomponenttiin:

1)    paljon positiivisia (=miellyttäviä) tunteita,

2)    vähän negatiivisia (=epämiellyttäviä) tunteita ja

3)    suuri tyytyväisyys omaan elämään.




 

Tunne itsesi: Ensimmäinen askel kohti hyvinvointia ja onnellisuutta


Onnellisempaa elämää voi muotoilla, mutta on hyvä ymmärtää, että onnellisuuden vimmainen tavoittelu ei yleensä tuo toivottua lopputulosta vaan voikin johtaa juuri päinvastaiseen suuntaan. Onnellisuus tulee usein sivutuotteena siitä, että elät arvojesi mukaista elämää ja keskityt siihen, mikä on sinulle aidosti merkityksellistä - ei yrittämällä pakottaa itseäsi olemaan jatkuvasti onnellinen. Jos sivuutat surusi, vihasi tai pelkosi, sivuutat samalla osan itsestäsi, mikä johtaa pidemmällä aikavälillä entistä suurempaan tyytymättömyyteen. Onnellisuus kannattaa siis asettaa prioriteeteissa korkealle mutta sitten ikään kuin vain unohtaa se. Tee siis tietoisia päätöksiä, jotka tukevat onnellisuuttasi, mutta älä tarkkaile liikaa onnellisuutesi tasoa. Jos keskityt jatkuvasti siihen, kuinka onnellisiksi tunnet itsesi ja vertaat sitä johonkin toivottuun tasoon, saatat pettyä.


Onnellisuuden perusedellytys onkin itsetuntemus. Se pitää sisällään omien voimavarojen ja myös voimavaroja kuluttavien asioiden tunnistamisen sekä oman sisäisen maailman - arvojen, motiivien, päämäärien, tunteiden, ajatusten ja ajatusmallien - ymmärtämisen. Nämä ovat niitä perimmäisiä tekijöitä, jotka ohjaavat käyttäytymistämme.

 

Korkea itsetuntemus on yhteydessä parempaan tyytyväisyyteen työssä ja ihmissuhteissa, parempaan hallinnan tunteeseen sekä onnellisuuteen. Se vähentää ahdistusta, stressiä ja masennusta. Itsetuntemuksen puuttuessa toimitaan usein autopilotilla ja muiden odotusten mukaisesti. Tällaisissa tilanteissa vanhat ja turvallisilta tuntuvat tavat ottavat vallan, mutta eivät välttämättä tue hyvinvointia tai omia todellisia tarpeita ja arvoja. Olo saattaa tuntua jumiutuneelta ja elämästä puuttuu suunta – tuntuu kuin olisi eksynyt omassa elämässään.

 

Erityisherkkä ja onnellisuus: haasteet ja mahdollisuudet


En kohdentanut tutkimustani erityisherkkiin, mutta erityisherkälle itsetuntemus on vieläkin tärkeämpää. Meillä erityisherkillä on taipumus kokea kaikki tunteet – sekä positiiviset että negatiiviset - voimakkaammin ja syvemmin kuin muut, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös subjektiivisen hyvinvoinnin kokemukseemme. Voimakas tunteiden kokeminen voi saada erityisherkän mukautumaan muiden odotuksiin, jotta voisi itse välttyä negatiivisilta tunteilta, torjunnalta, konflikteilta tai kritiikiltä. Opimme jo pienestä pitäen piilottamaan todellisia tunteitamme ja mukautumaan siihen, mitä ympäristö pitää hyväksyttävänä. Tällainen jatkuva sopeutuminen ja mukautuminen johtaa helposti siihen, että menetämme yhteyden omiin todellisiin tarpeisiimme ja rakennamme suojakuoren, joka kyllä suojaa, mutta samalla estää olemasta aidosti oma itsemme.

 

Onnellisemman elämän muotoilun hyvin lyhyt oppimäärä


Onnellisemman elämän muotoilussa lähdetään liikkeelle itsetuntemuksen syventämisestä. Kun ymmärrät kunnolla oman toimintasi syvemmät vaikuttimet – tarpeesi, arvosi, uskomuksesi, erilaiset suojamekanismisi, ja myös herkkyytesi - voit suunnata energiaasi ja toimintaasi asioihin, jotka oikeasti tukevat hyvinvointiasi ja kestävää onnellisuuttasi. Kun tunnet itsesi syvällisesti, löydät myös itsellesi sopivat keinot auttaa itse itseäsi.

 

Onnellisemman elämän kehittäminen vaatii muotoilijalle tyypillistä asennetta – avointa mieltä ja joustavuutta, erityisesti omia ajatuksia ja tunteitaan kohtaan. Mikäli elämässä haluaa tavoitella omia unelmiaan, on ymmärrys omista tunteista ja niiden taustalla vaikuttavista tarpeista ratkaisevaa. Tunneälykkyyden kehittäminen nousee näin ollen keskeiseksi tekijäksi onnellisuuden lisäämisessä.

 

Tämä on hyvä uutinen meille erityisherkille, sillä olemme luonnostaan lahjakkaita tunteiden ja oman sisäisen maailman havainnoinnissa. Tarkka havainnointikyky, tunteiden voimakkuus ja vahva empatiakykymme voivat saada olomme tuntumaan kuormittuneeksi, mutta samalla saamme etulyöntiaseman tunneälyn ja itsetuntemuksen osalta. Suojakuori voi estää yhteyden omiin todellisiin tunteisiin ja tarpeisiin, mutta itsetuntemuksen vahvistamisen avulla erityisherkkä voi alkaa tunnistaa, mikä häntä oikeasti ohjaa elämässään ja mikä tuo aitoa hyvinvointia.

 

Mikäli siis haluat muutosta elämääsi, uutta suuntaa tai yksinkertaisesti tuntea olosi tyytyväisemmäksi, jopa onnellisemmaksi – se on lähempänä kuin ehkä uskotkaan. Se löytyy ymmärryksestä, joka sinulla on jo luonnostaan valmiina odottamassa, että hyödynnät sen.

 

 

------

 

Mervi Niittynen on palvelu- ja liiketoimintamuotoilija sekä tunnemuotoilija ja -valmentaja, joka on intohimoisesti omistautunut auttamaan ihmisiä ja organisaatioita muotoilemaan sellaista elämää ja tunneympäristöjä, jossa kaikilla on hyvä olla. Mervin valmennus- ja konsultointiyritys Tunnemuotoilu yhdistää muotoiluajattelun periaatteet ja tunnetaidot. Muotoiluajattelu tarjoaa periaatteet ja prosessin elämän, uran tai yrityksen haasteiden ratkaisuun. Tunteiden tunnistaminen, ymmärtäminen ja hallinta varmistavat ratkaisujen ja muutoksen kestävyyden. Jos haluat oppia lisää oman elämän muotoilusta, ota @tunnemuotoilu seurantaan Instagramissa.

 

Jatkossa Mervi tullaan näkemään myös Erityisherkän Elämää -sivustolla sekä Facebook-sivulla toisena ylläpitäjänä.

Comments


Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page